Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Renovatie van Gemini Noord en Zuid: hoe Brink en PM² de TU Eindhoven toekomstbestendig maken

Het gebouw Gemini Noord is samen met Gemini Zuid een van de grootste gebouwen op de campus van TU Eindhoven. Ze zijn gebouwd in de jaren ’70 en meerdere keren aangepast aan de wensen van de tijd. Uiteindelijk besloot de universiteit dat het tijd was voor een grondige renovatie om de gebouwen toekomstbestendig te maken. Brink en PM² zijn beiden betrokken bij dit uitdagende project.

Brenda Verhaaf is als labadviseur betrokken bij de voorbereidingen voor de renovatie van Gemini Zuid, dat momenteel nog in gebruik is. Ze vertelt: “Mijn rol draait om het labontwerp en de technische eisen. Ik analyseer de processen, beoordeel het programma van eisen en geef advies over de inrichting, techniek en het benodigde meubilair.”

Daarnaast is Brenda ook actief bij Gemini Noord: “Hier toets ik of de apparatuur en opstellingen direct aangesloten kunnen worden op de gebouwinstallaties of dat er nog aanpassingen nodig zijn en zo ja welke. Waar nodig, geef ik ook labtechnisch advies.”

Arko Heitbrink van Brink vult aan: “Ik ben namens de TU/e directievoerder voor de realisatie van de renovatie van Gemini Noord. Dat betekent dat ik de werkzaamheden van de aannemer toets aan het contract dat is gesloten tussen de TU/e en aannemer Heijmans. We monitoren de kwaliteit, bewaken de voortgang en zorgen ervoor dat het project binnen de gestelde kaders blijft.”

Arko vertelt enthousiast over de toekomst van het vernieuwde Gemini Noord: “Het gebouw is een combinatie van grote hallen voor automotive technologie, robotica, lasertechnologie en laboratoria voor biomedische technologie. In het gebouw is ruimte voor grote onderzoek apparaten en is er veel ruimte voor onderwijs én nieuwe studentenkroegen. Het ontwerp valt op door grote open ruimtes met balustrades en veel glas, waardoor er een visuele connectie ontstaat tussen werkruimtes, onderwijsruimtes en laboratoria.”

“Het is een complex project,” voegt Arko toe. “Oude gebouwen hebben altijd verrassingen, het technisch ontwerp is reeds enkele jaren vastgesteld, maar de TU/e staat niet stil. Dus gedurende de engineering zijn nog diverse aanpassingen meegenomen en ook tijdens de realisatie moeten ook nog zaken aangepast worden. Het was een spannend proces om de impact van de wijzigingen vast te leggen terwijl de uitvoering al in volle gang is.”

De oplevering van Gemini Noord is gepland begin 2025 en in de loop van 2025 zal Gemini Noord in stappen in gebruik genomen worden. Een aantal onderzoeksgroepen die nu nog zijn gehuisvest in Gemini Zuid worden verhuisd naar Gemini Noord. In Q3 van 2024 zal Gemini Zuid leeg worden gemaakt en gereed gemaakt voor de renovatie.

Een van Brenda’s taken is om te controleren of de gewenste voorzieningen van de onderzoeksgroepen die in Gemini Noord gehuisvest worden, aanwezig zijn en hoe aangesloten kan worden hierop (hook-up). Als blijkt dat deze niet volledig overeenkomen met de benodigde voorzieningen, overleggen Brenda en Arko met elkaar en stemmen ze af met de TU/e, de aannemer en de adviseurs om samen de beste oplossing te vinden, altijd in het belang van de opdrachtgever.

Tegelijkertijd is Brenda ook al bezig met het ontwerp van de laboratoria in Gemini Zuid. “Met de ervaring die we opdoen bij Gemini Noord en de tijdelijke huisvestingen, kan ik zorgen voor een nog beter ontwerp voor Gemini Zuid.”

Zowel Brenda als Arko hebben veel vertrouwen in de succesvolle afronding van Gemini Noord en zien de lessen van dit project als een belangrijke basis voor het werk in Gemini Zuid. “We kijken ernaar uit om het komende jaar alle plannen en adviezen te zien samenkomen in de praktijk. Over een half jaar zal de TU/e met Gemini Noord een prachtig, vernieuwd gebouw rijker zijn!”

Meerwaarde voor de opdrachtgever

Door de bundeling van kennis en expertise van bouw en renovatie van duurzame laboratoria en cleanrooms, vormen we samen de meest omvangrijke expertisegroep in Nederland op dit gebied. Dit stelt ons in staat om klanten beter te begeleiden en adviseren gedurende het hele bouwproces.

Arko legt uit: “Samen kunnen we universiteiten en hightechbedrijven die complexe ruimten willen creëren nog beter adviseren. Een vraag die steeds vaker op tafel komt, is hoe je een labomgeving – die vaak heel specifiek en kostbaar is – toch flexibel kunt maken voor meerdere gebruikers. Dankzij de specialistische kennis op het gebied van laboratoria van PM² en onze ervaring op strategisch niveau, kunnen we dat soort vraagstukken nu veel beter aanpakken.”

Brenda voegt toe: “Onze expertises vullen elkaar perfect aan. Of het nu gaat om het opstellen van een programma van eisen, het begeleiden van gebruikers, het managen van het bouw- of inrichtingsproces of het geven van strategisch advies: samen hebben we alles in huis om onze klanten optimaal te ondersteunen.”

Blik op de toekomst

Brink en PM2 hebben samen een substantieel aandeel in de markt van complexe laboratoriumbouw. Door onze omvang, samenstelling en unieke kennis van zowel het bouwproces als de labtechniek maken we echt verschil. Beiden zijn dan ook enthousiast over de toekomst.

“Ik kijk ernaar uit om onze gezamenlijke kennis toe te passen op nieuwe laboratoriumprojecten,” zegt Brenda. “De synergie tussen Brink en PM² zorgt ervoor dat we altijd voorop kunnen blijven lopen bij het oplossen van complexe uitdagingen.”

Arko sluit zich daarbij aan: “Vooral op het gebied van flexibel en duurzaam labbeheer kunnen we veel waarde toevoegen. We hebben nu al een sterke basis gelegd, en ik ben benieuwd naar de nieuwe mogelijkheden die deze samenwerking ons gaat bieden.”

Op dit moment werken collega’s van Brink en PM² aan meerdere uitdagende laboratoriumprojecten. Binnenkort zullen we hier meer over vertellen!

Over Arko & Brenda

Arko Heitbrink: is al 25 jaar werkzaam bij Brink als projectmanager. Het meeste energie krijgt hij van hands on projecten met veel stakeholders en diverse belangen. In de loop van de jaren is Arko uitgegroeid tot directievoerder en contractmanager van grote en complexe projecten waarin gehandeld moet worden en beslissingen moeten worden genomen, ook als niet alle informatie (nog) voor handen is.

Brenda Verhaaf: werkt al 7 jaar als senior adviseur laboratoriumontwerp bij PM² en heeft meer dan 12 jaar ervaring als labanalist. Ze is gespecialiseerd in het ontwerp en de inrichting van een verscheidenheid aan laboratoriumomgevingen (o.a. ML-I/ML-II/ML-III/BSL-I/BSL-II/BSL-III/fysische en chemische labs), waarbij ze complexe technische eisen vertaalt naar praktische en innovatieve oplossingen. Ze laat in de diverse complexe projecten zien dat ze begrijpt wat gebruikers in een laboratorium nodig hebben en kan dat scherp vertalen richting adviseurs en aannemers in een bondig programma van eisen en ontwerp.

Foto: TU/e ( Bart van Overbeeke Photography)