De wereld verandert snel en niemand weet precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Dit maakt het maken van keuzes lastig. Een simulatiemodel kan dan uitkomst bieden. Dit is een rekenmodel dat een versimpelde weergave van de werkelijkheid kan doorrekenen. Zo kunnen verschillende scenario’s, onzekerheden of mogelijke oplossingen doorgerekend worden zonder dat deze in het echt getest hoeven te worden.
Zo hebben we een simulatiemodel ingezet voor een vraag van Onderwijs- en Revalidatiecentrum De Hazelaar in Rotterdam. Hier hebben we een simulatiemodel gemaakt dat inzicht geeft in hoe lang het duurt om alle, circa 330 enkelvoudig of meervoudig gehandicapte kinderen van school op te halen via een beperkte parkeerplaats/ schoolplein (36 taxibusjes per keer).
Met de simulatie hebben we doorgerekend dat – met een goede organisatie – de kinderen binnen drie kwartier opgehaald kunnen worden. Daarnaast konden we laten zien waar de bottlenecks en waar de kansen van het logistieke systeem zitten. Oftewel: wat moet dus écht goed geregeld worden om te voorkomen dat het hele systeem vastloopt. Uit de simulatie kwam daarnaast nog naar boven, dat er zelfs ruimte is om een aantal parkeerplaatsen op te offeren voor speeltoestellen zonder dat dit effect heeft op de gemiddelde ophaaltijd. Een mooi resultaat waarmee we antwoord hebben kunnen geven op een vraag zonder de verschillende scenario’s in het echt te hebben moeten nabootsen.
Naast deze logistieke simulatie zijn er nog meer verschillende soorten simulaties die allemaal toegepast kunnen worden op een breed scala aan vragen. De simulatiemodellen van het RIVM bijvoorbeeld, die kent iedereen inmiddels wel. Maar ook in de vastgoedsector kunnen we veel simuleren. Voor een kantooromgeving kun je bijvoorbeeld berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt wanneer medewerkers minimaal 2 dagen thuis werken.
Nieuwsgierig geworden? Leuk als je contact opneemt, we denken graag mee of een simulatiemodel een goede oplossing is voor jullie vraagstuk!