Lelystad wil haar kustzone transformeren tot een multifunctioneel woon-, werk- en recreatiegebied in een natuurlijke omgeving. Met de ambitie om van een stad achter de dijk uit te groeien tot een levendige ‘stad aan het water’, heeft de gemeente Lelystad het bestemmingsplan Waterfront Stedelijke Kust ontwikkeld.
Dit plan omvat de realisatie van ongeveer 3.000 woningen in een gebied dat momenteel voor de helft uit water bestaat. Daarnaast wordt er een leisuregebied gerealiseerd met onder andere een boardwalk, waterparkhotel, extreme adventure park en uitbreiding van Bataviastad Fashion Outlet. Maar is het financieel haalbaar en hoe houd je grip op de kosten? Precies de vragen waar wij als Brink enthousiast van worden.
Financiële haalbaarheid
In nauwe samenwerking met gemeente Lelystad hebben diverse Brinkers zich ingezet om de financiële haalbaarheid van het Waterfront project inzichtelijk te maken. Brink heeft diverse varianten en scenario’s doorgerekend om de financiële haalbaarheid integraal in kaart te brengen. Dit heeft geleid tot een voorkeursvariant die als basis dient voor het ontwerpbestemmingsplan.
Bestemmingsplan onder de Crisis- en herstelwet en Wro
Om deze complexe stedelijke ontwikkeling mogelijk te maken, heeft de gemeente Lelystad het bestemmingsplan opgesteld onder de Crisis- en herstelwet. Het ontwerpbestemmingsplan is in december 2023 ter inzage gelegd, waardoor de Wet ruimtelijke ordening (Wro) nog van toepassing is.
Kostenverhaalregels met en zonder tijdvak
Een deel van het plangebied is in eigendom van overige grondeigenaren waarmee nog geen anterieure overeenkomsten zijn gesloten. Om het wettelijk kostenverhaal toch te verzekeren, is het project aangemeld als experiment conform artikel 7ah van het Besluit van de Crisis- en herstelwet (BuChw). Op deze manier wordt het voor de gemeente mogelijk gemaakt om, vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Omgevingswet, alvast te experimenteren met de kostenverhaalsregels met of zonder tijdvak. Dit past veel beter bij de fase waarin deze organische gebiedsontwikkeling met een globaal bestemmingsplan zich momenteel bevindt dan het conform de Wro opstellen van een gedetailleerd exploitatieplan op basis van schijnnauwkeurigheid.
Brink heeft de gemeente begeleid bij de aanmeldprocedure voor de laatste tranche van de Crisis- en herstelwet en heeft een beleidsregel kostenverhaal zonder tijdvak opgesteld als bijlage bij het bestemmingsplan. Hierdoor hebben wij al ervaring opgedaan met de nieuwe kostenverhaalsregels onder de Omgevingswet.
Betrokkenheid
Het Waterfront project is niet alleen een ambitieuze stedelijke ontwikkeling, maar ook een gemeenschapsproject waarin inwoners, bedrijven en organisaties actief betrokken worden. De inzagetermijn is inmiddels verstreken en momenteel worden de zienswijzen van belanghebbenden verwerkt. Het is inspirerend om te zien hoe dit prachtige project de gemeenschap samenbrengt en bijdraagt aan de bloei van Lelystad als stad aan het water.
Afbeelding: Mecanoo