We denken steeds meer na over de toekomst van ons vastgoed. En terecht. De wereld om ons heen verandert snel, net als de eisen die we aan onze gebouwen stellen. Tegelijkertijd wordt circulariteit het nieuwe normaal. En dat gaat verder dan materiaal- en energiegebruik. Circulariteit in de bouw gaat ook om het ontwikkelen van gebouwen die lang meegaan én die geschikt zijn voor herindeling of herbestemming.
Toekomstbestendig vastgoed
Op dit moment is ons vastgoed nog weinig flexibel. Dat leidt niet alleen tot inefficiënt gebruik en hoge kosten, maar ook tot verspilling van energie en materiaal. Maar hoe bouwen we wél toekomstbestendig? Een aantal ingrepen in het ontwerp kunnen al bijdragen aan duurzaam vastgoed, dat nu en in de toekomst efficiënt in gebruik blijft. Oftewel: flexibele bouw met aandacht voor de toekomstwaarde van gebouwen.
Bepalingsmethode adaptief vermogen
Klinkt goed, maar hoe breng je de toekomstwaarde of adaptiviteit van gebouwen in beeld? In 2013 publiceerden VNO-NCW in samenwerking met Brink en de TU Delft een bepalingsmethode voor het adaptief vermogen van gebouwen. Daarmee werd ingespeeld op de behoefte om te duiden welke elementen bepalen of en op welke wijze een gebouw flexibel kan meebewegen met veranderend gebruik. In de bepalingsmethode werden zo’n 200 gebouwindicatoren vastgesteld die invloed hebben op de adaptiviteit van een gebouw, en die de functionele prestatie-eisen van een gebouw omschrijven. In 2017 is deze methode gevalideerd met pilots bij verschillende opdrachtgevers en in diverse sectoren. Deze validatie vormde de eerste aanzet tot bruikbare instrumenten.
Flexibiliteitsscan
Eén van deze instrumenten is in 2022, in opdracht van de Koninklijke Metaalunie, uitgewerkt tot de flexibiliteitsscan. Deze gratis toegankelijke flexibiliteitsscan helpt gebruikers om de behoefte aan flexibiliteit in beeld te brengen. En daarnaast te toetsen in hoeverre een gebouw aan deze specifieke vraag kan voldoen. Je vindt de flexibiliteitsscan op www.toekomstwaardegebouw.nl.