De Metropoolregio Eindhoven maakt een sterke economische groei door, wat leidt tot druk op voorzieningen en een aanzienlijke toename van de vraag naar woningen. De gevolgen zijn voelbaar in de gehele regio, bestaande uit 21 gemeenten; variërend van sterk verstedelijkt tot meer landelijk. Binnen de regio zijn er vier subregio’s waar al verschillende samenwerkingsverbanden tussen gemeenten bestaan op het gebied van woningbouw en infrastructuur.
Gezien de grote, gemeenschappelijke uitdaging om het woningtekort aan te pakken, is er behoefte om met de gehele regio samen te werken. Maar met de ruimtelijke verschillen tussen de gemeenten, is dat nog best een opgave. Je wilt respectvol omgaan met de verschillen en tegelijkertijd een effectieve samenwerking opzetten – waardoor het woningtekort in alle gemeentes beter kan worden aangepakt. Brink werd gevraagd te adviseren. Wij stelden een set maatregelen voor die de 21 gemeenten gezamenlijk moeten implementeren.
Wie doet wat, en waar?
Als eerst hebben we de bestaande samenwerkingen en activiteiten rondom de woningbouwopgave in de regio in kaart gebracht. Dit resulteerde in een lijst aan gremia en samenwerkingsverbanden, inclusief de belangrijkste activiteiten en uitdagingen. En zo kwamen we tot een overzicht van samenwerkingen, aanpakken en activiteiten die een effectieve bijdrage leveren of hebben geleverd aan de aanpak van het woningtekort in de regio.
Kansen en risico’s
Daarnaast hebben we onze expertise op het gebied van data en informatiemanagement ingezet om de gehele woningbouw planvoorraad in kaart te brengen. Dat gaf een scherp beeld van de kansen en uitdagingen in de regio. Op basis hiervan zijn verdiepende gesprekken gevoerd met betrokkenen van verschillende representatieve of cruciale woningbouwprojecten. Dit gaf inzicht in de voornaamste knelpunten en risico’s in de regio.
Met de verkregen inzichten hebben we namens de regio de eerste stappen gezet naar een regionale samenwerking, waarbij naast de gemeenten ook marktpartijen en belangrijke economische stakeholders zijn betrokken. We werkten ons advies uit, waarin staat hoe de 21 tot een effectieve samenwerking kunnen komen – zowel op bestuurlijk als organisatorisch niveau. Daarnaast adviseerden we over de inzet van waardevolle hulpmiddelen zoals betrouwbare woningbouwdata en een integrale woningbouwmonitor.
Alle 21 gemeenten hebben ons advies erkend en stappen gezet om ons advies in de regio te implementeren. We hebben daarmee de Metropool Regio Eindhoven geholpen om een belangrijke eerste stap te zetten naar een waardevolle regionale samenwerking op het gebied van woningbouw. En dat ondanks de ingewikkelde marktomstandigheden en de complexe politiek-bestuurlijke context. Een resultaat waar we blij mee zijn!