Als dé groeikern van het Groene Hart heeft Alphen aan den Rijn behoefte aan een robuust toekomstperspectief op de leefomgeving van haar inwoners. De Gnephoekpolder aan de noordelijke stadsrand wordt daarom ontwikkeld met een blik op de verre toekomst: adaptief en voorbereid op ontwikkelingen als klimaatverandering. Brink stelt het masterplan voor deze integrale gebiedsontwikkeling op, in nauwe samenwerking met de gemeente, marktpartijen en kennisinstellingen. Maatschappelijke waarden als water, bodem, natuur en biodiversiteit zijn hierin écht leidend.
Gebiedsontwikkeling in laaggelegen veengebieden
Kenmerkend voor de Gnephoek is de historische strokenverkaveling, met daartussen watergangen en in het midden een waterplas. Provincie Zuid-Holland vond dergelijke polders lang ongeschikt voor woningbouw. Samen met gemeente Alphen aan den Rijn, het Hoogheemraadschap van Rijnland en de Universiteit Wageningen zijn de plannen voor de ontwikkeling van de Gnephoek uitgewerkt. Tegelijkertijd ontwikkelen we kennis over gebiedsontwikkeling in laaggelegen veengebieden.
Groen en blauw zijn leidend
Het unieke karakter van dit project schuilt in de locatie – een laaggelegen voormalige veenwinlocatie in het groene hart – én in de leidende ruimtelijke ordeningsprincipes: Groen (natuur en biodiversiteit) en Blauw (water) staan centraal in de ontwikkeling van nieuwe woon-, werk- en verblijfsclusters. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wonen in, aan, op en nabij het water. En water bergen en vasthouden in de laagst gelegen gebieden. Met het principe ‘stad als spons’ wordt water vastgehouden waar het valt (bodem/dak/groen) om het te kunnen benutten bij behoefte en voor het herstellen van de biodiversiteit.
Samenhang tussen landschap en stad
Met deze ontwikkeling tonen partijen aan dat de klimaatadaptieve ontwikkeling van stadsranden mogelijk is, dat de samenhang tussen landschap en stad écht vergroot kan worden en dat het dus mogelijk is om grootschalige gebiedsontwikkeling te starten vanuit de wens maatschappelijke meerwaarde te creëren. In het plan wordt de Gnephoek ingedeeld in verschillende deelgebieden, afhankelijk van de ruimtelijke en maatschappelijke opgaven, de bodem en de geschiedenis van de plek. Deze deelgebieden zijn verschillend, maar versterken elkaar en voegen gezamenlijk een nieuw hoofdstuk toe aan het verhaal van Alphen.
Een uniek project, waar we erg trots op zijn!