De Utrechtse Heuvelrug is het op één na grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.
Dit unieke landschap dreigde te versnipperen door bebouwing en wegen. De integrale ontwikkeling ‘Hart van de Heuvelrug’, een samenwerkingsverband tussen onder meer Provincie Utrecht, gemeenten Soest en Zeist en het Utrechts Landschap, moet dit voorkomen en de ruimtelijke kwaliteit van het gebied verbeteren. Brink heeft Provincie Utrecht ondersteund in één van de meest uitdagende gebiedsontwikkelingen van het land.
Verbinden van natuurgebieden
Het verbinden van afzonderlijke natuurgebieden maakt het natuurnetwerk op de Utrechtse Heuvelrug robuuster. Door de realisatie van natuur en de aanleg van twee ecologische corridors ontstaat een aaneengesloten natuurgebied van ruim 5.300 hectare. De ecologische corridors vormen veilige passages voor dieren en planten en vergroten zo de biodiversiteit. Tegelijkertijd zijn het leidende elementen in de overkoepelende integrale gebiedsontwikkeling. Het robuuste groene netwerk van de Utrechtse Heuvelrug biedt namelijk ook ruimte voor duurzame ontwikkeling van woon-, werk-, recreatie- en zorglocaties.
Toekomstbestendig plan aanpak
De oostelijke corridor is inmiddels aangelegd. Brink heeft de provincie ondersteund bij het maken van een plan van aanpak voor een gedeelte van de westelijke corridor. Die boscorridor loopt van de voormalige vliegbasis Soesterberg over het militaire terrein Camp New Amsterdam (CNA) naar het ecoduct over het spoor bij Den Dolder. Doel is met alle betrokken partijen te komen tot een plan voor een toekomstbestendige, technisch en financieel haalbare westelijke corridor die de belangen van alle betrokken partijen optimaal dient.