Geschikte ruimte voor bedrijven in de Leidse regio is schaars. Bestaande bedrijventerreinen kennen weinig leegstand. De druk op de woningmarkt is groot. En tegelijkertijd hebben groen, infra en energie ook ruimte nodig. Hoe zorg je met al die ruimtevragers voor een slimme ruimtelijke strategie, die ook nog eens bijdraagt aan het versterken van de economische potentie van de regio?
Slim omgaan met bestaande bedrijventerreinen en ruimte in de regio
In de Leidse regio wordt dat gedaan door Economie071. Een samenwerkingsverband van zes gemeenten waarbij een regionale aanpak bestaande bedrijventerreinen kwalitatief verbeterd, nieuwe bedrijven en innoverende bedrijven ruimte krijgen, en ruimte gemaakt wordt voor functiemenging. Juist door over gemeentegrenzen heen te kijken is er gezamenlijk meer kans van slagen voor de uitdagingen waar de regio voor staat.
Onafhankelijke gebiedsregisseur
Birgit Hopff is namens Brink betrokken bij de uitvoering van deze aanpak als gebiedsregisseur bedrijventerreinen. Een onafhankelijke rol. Die begint met het in kaart brengen van de uitdagingen in de regio, actuele ontwikkelingen en nieuwe locaties. In gesprek gaan met stakeholders dus: ondernemers én gemeentes.
Als gebiedsregisseur houdt Birgit een vinger aan de pols bij bedrijven. Hoe verhouden toekomstplannen zich tot het ruimtelijk aanbod? Passende financiële strategieën zijn hierbij essentieel om te zorgen dat nieuwe ruimte beschikbaar wordt.
Ook werkt Birgit samen met de gemeentes om de kansen en belemmeringen van potentiële locaties in beeld te brengen. Veranderingen in een gebied zijn bijvoorbeeld geschikte momenten om de mogelijkheid te onderzoeken voor verduurzaming.
Omvangrijke opgave die vraagt om een integrale aanpak
Elk bedrijventerrein en elke ontwikkeling is anders in omvang en invulling. Maar ook in belangen van betrokken partijen, doorlooptijd, draagvlak of risicoprofiel. Hoe blijven we deze bedrijventerreinen duurzaam (her)ontwikkelen? Een uitdagende opgave als gebiedsregisseur. Zowel procesmatig als financieel. Een integrale aanpak is hierin noodzakelijk. Gelukkig past dat precies op het bordje van Brink.
Data
Om het uitvoeringsprogramma effectief aan te jagen, zijn we vanuit Brink ook betrokken bij de ontwikkeling van een data dashboard. Deze monitort de ruimtelijke strategie door steeds veranderende data over alle bedrijventerreinen op het juiste detailniveau weer te geven, te analyseren en prognosticeren. Hiermee kunnen we de transformatie, de compensatieopgave en de (planologisch) beschikbare ruimte aan bedrijventerrein in beeld brengen.
Met de juiste gegevens, kun je de juiste keuzes maken. Zo kunnen we het uitvoeringsprogramma effectief aanjagen. En leveren we een belangrijke bijdrage aan het behouden van een aantrekkelijke vestigingsklimaat in de Leidse regio. Met voldoende én toekomstbestendige bedrijventerreinen.