ASML wil tegen 2030 groeien naar een omzet van 40 miljard euro. Een verdubbeling ongeveer van de omzet van 2021. Om die doelstelling te behalen moet de chipmachinefabrikant groeien in fabrieksruimten én kantoorruimten.
Als grootste werkgever in de regio ontwikkelt ASML daarom Campus 2.0 in Veldhoven. Hier wordt gebouwd aan de toekomst en moeten alle collega’s een werkplek krijgen. Op dit moment zijn dat er zo’n 16.000. In 2030 zijn dat er naar verwachting 35.000. Behalve een logistiek centrum met kantoorgebouw zijn op Campus 2.0 nog twee andere bouwprojecten gerealiseerd, waaronder Gebouw 3.
Een enorm project dus, waarbij Brink gevraagd is te helpen. Niet alleen bij de begeleiding van het ontwerptraject, kostenadvisering en directievoering van Gebouw 3, ook bij het Masterplan van de gehele kantoorhuisvesting op de campus speelt Brink een grote rol.
Scenarioplanning is cruciaal
16.000 medewerkers een goede werkplek bieden. En ondertussen ook rekening houden met groei naar 18.000, 20.000 werknemers of een veelvoud daarvan. Scenarioplanning is key in dit verhaal. Dat is precies waar Brink goed in is: realistische scenario’s maken en het verhaal van goede kantoorhuisvesting overbrengen aan de mensen van ASML die hier besluiten over nemen. Net als het vertalen van toekomstplannen terug naar acties in het heden, zodat ASML nu de juiste stappen kan nemen om later goede huisvesting te kunnen bieden.
1.200 eisen en bouwen op een postzegel
Flexibel zijn en voor elke uitdaging een oplossing zien, past ook helemaal op het bordje van Brink. Bijvoorbeeld 600 medewerkers vervroegd een deel van het gebouw laten betrekken terwijl er nog gebouwd wordt. Dat was niet de enige uitdaging waarmee Brink als directievoerder van Gebouw 3 te maken kreeg. Een van de eisen was dat de productie van chipmachines in het naastgelegen gebouw door moest kunnen gaan. Bouwen zonder trillingen dus. Dat is gelukt. De productie kwam op geen enkel moment stil te liggen. Daarnaast had ASML zo’n 1.200 andere eisen om rekening mee te houden en was het bouwoppervlak niet meer dan een spreekwoordelijke postzegel. Ook zorgde de coronacrisis voor de nodige obstakels: van online bouwvergaderingen tot onzekerheid over beschikbaarheid van bouwmaterialen en chips voor de sensoriek waar smartbuilding Gebouw 3 vol mee zit.
Gebouw 3 voor werken en ontmoeten
Gebouw 3 is de poort naar de campus, het telt 8 verdiepingen en bestrijkt circa 30.000 m2. Hier is ruimte voor 2.400 werkplekken, diverse vergaderkamers, stilteplekken, gebedsruimtes en een groot Plaza voor ontmoeten en verblijven. De ontwerpers van JHK Architecten hebben Gebouw 3 ontworpen met extra aandacht voor gezondheid en welbevinden van de gebruikers. Dit komt tot uiting door het BREEM Excellent label en het WELL Platinum certificaat. Tijdens de bouw van Gebouw 3 werkte Brink samen met Stam + de Koning / Visser & Smit Bouw, Croonwolter&dros, Mansveld, JHK, ExInteriors, Vijverborgh, Adviesbureau Tielemans en Deerns.
Beste bouwproject
ASML waardeerde Gebouw 3 als beste bouwproject qua proces en kwaliteit. Een prachtig compliment waar we als Brink trots op zijn. Dit predicaat is vooral te danken aan de goede werksfeer en de open en transparante samenwerking met alle betrokken bij Gebouw 3.
Wat ons betreft zijn we nog lang niet uitgekeken bij de hightech wereldleider. Daarom hopen we dat we in de toekomst kunnen blijven bijdragen aan de ambities en vraagstukken van ASML.
Bekijk dit filmpje voor een goede impressie van de transformatie in 100 seconden.