Voor de woningcorporaties in Stedelijk gebied Eindhoven (SGE) heeft Brink in 2019 de aanbesteding voor WoonST mogen begeleiden. In 2023 is deze geslaagde samenwerking voortgezet voor WoonST 2.0. Daarbij is de ambitie vergroot van 1.000 naar zelfs 2.500 te realiseren woningen en voldoen de woningen aan Het Nieuwe Normaal. ‘Bouwstroom Eindhoven’ is daarmee definitief op gang gekomen.
De bouwstroom
In 2019 startten we de begeleiding van een aanbesteding voor de dertien woningcorporaties in Stedelijk gebied Eindhoven. Doel van WoonST: de grootschalige inkoop van gestandaardiseerde woningen zodat deze betaalbaarder worden en sneller worden gerealiseerd. De woningcorporaties ondertekenden met twee aannemers een raamovereenkomst voor vier jaar. Hierbij konden de woningcorporaties woningen afnemen voor nog te bepalen locaties. Tijdens deze vier jaar is de samenwerking ook wel ‘de bouwstroom’ gaan heten. Met meer dan 1.000 gerealiseerde woningen werd deze bouwstroom een groot succes.
Omdat de raamovereenkomst afliep, kwamen de woningcorporaties in 2023 weer op de lijn bij Brink. In de eerste bouwstroom lag de focus op betaalbaarheid en snelheid. Dit keer wilden ze een stap zetten op de thema’s duurzaamheid en circulariteit. Met 2.500 te realiseren woningen was de ambitie maar liefst 2,5 keer zo groot.
WoonST 2.0
Om WoonST 2.0 in goede banen te leiden, is een uitgebreid proces gestart met werkgroepen, project- en stuurgroep. Samen hebben we twee aanbestedingen opgezet en begeleid voor grondgebonden en gestapelde woningen. Bijzonder was de verbinding tussen Alba Concepts, onze eigen Cirkelstad-spinner en onze aanbestedingsexperts. In een intensief traject hebben zij de woningcorporaties geadviseerd over aanbesteden volgens Het Nieuwe Normaal. Het Nieuwe Normaal is toegepast via gunningscriteria en eisen in de vraagspecificatie. Hiermee liepen we vooruit op de rest van Nederland.
Een van de uitdagingen die we de aannemers gaven, was een stap verder te gaan dan de basiswoningen (die voldoen aan Het Nieuwe Normaal). Hen werd gevraagd om de milieu-impact nog verder te verkleinen. Als antwoord hierop boden de aannemers een variantwoning aan die voor een aanvullend budget nóg duurzamer en meer circulair is.
Alle seinen op groen
Inmiddels hebben de woningcorporaties tijdens de lancering van WoonST 2.0 twee raamovereenkomsten ondertekend. De woningcorporaties zijn nu aan zet om locaties te ontwikkelen. Bijzonder daarbij is de samenwerking met de gemeente om ook aan de kant van de gemeente te versnellen. Kortom: alle seinen staan op groen om de bouwstroom van WoonST door te zetten in WoonST 2.0. Een mooie volgende stap, waarbij we naast betaalbaarheid en snelheid ook een grote stap vooruit zetten in het verkleinen van de milieu-impact.