Je krijgt steeds weer nieuwe kansen.
Brink stond altijd al bovenaan mijn lijstje. Ik organiseerde tijdens mijn studie een bedrijvendag en had daardoor contact met veel bedrijven. Brink sprong er uit. Fris. Jong. Gave projecten en gave opdrachtgevers. Die projecten kent iedereen. Ik werk hier nu sinds 2008 en ben nooit weggegaan. Brink is een heel mooi opleidingsbedrijf. Je krijgt steeds weer nieuwe kansen. En ja, die moet je pakken uiteraard.
Geen standaard werk.
Wij doen bij Brink – nóg zo’n cheesy uitspraak besef ik nu en dat zullen anderen ook vast wel zeggen – nooit iets twee keer. Geen standaard werk. Sterker nog, wij krijgen allemaal energie van iets dat nog nooit gedaan is. Dat typeert ons wel. Dat betekent absoluut niet dat we niet teruggevraagd worden voor een vervolgtraject. Zo’n traject is dan trouwens altijd weer net even anders. Andere situatie. Andere omstandigheden. Een jaar of wat verder. Diverse onderwijsinstellingen bijvoorbeeld – hogescholen, universiteiten – kloppen regelmatig bij ons aan. Binnen Brink pak ik die projecten samen met een aantal collega’s op. Ik wilde mij al snel specialiseren in een bepaalde sector. Onderwijs is altijd in beweging en intrigeert mij. Ik spreek de taal in de sector. De vastgoedvraagstukken zijn niet per definitie anders dan in andere sectoren, maar je moet wel weten wat er gaande is. Er is altijd een interessant spanningsveld tussen het statische van het vastgoed en de wil om mee te bewegen naar de toekomst, of juist voorop te lopen. En je moet rekening houden met de stromingen binnen zo’n organisatie. Hoe slim onze puzzels ook zijn, die worden altijd beïnvloed door diverse stakeholders: puur financieel verantwoordelijken, het facilitair bedrijf, het College van Bestuur, de verschillende faculteiten. Dat maakt het uitdagend.
Een paleis, geen alledaagse werkomgeving.
Paleis Het Loo is ook zo’n mooi project. We waren al betrokken bij de landelijke stelselwijziging waardoor het paleis de volledige zeggenschap over de gebouwen heeft gekregen. Maar ik zie hier een aantal indrukwekkende verschuivingen in onze dienstverlening. Los van de werkomgeving daar… een paleis. Geen alledaagse. We adviseren het paleis inmiddels op veel meer vlakken, omdat we onze toegevoegde waarde aantonen. Ook in zaken die alleen indirect met stenen te maken hebben. Zo hebben we het paleis begeleid in de analyse van de omzet. Waar komt die nou vandaan? Entree, horeca, evenementen. Welke ontwikkelingen zijn hierin te herkennen en hoe kunnen we hierop sturen? We laten zien dat we handig zijn met data, met rekenmodellen. De vraag begint vaak klein: kunnen jullie hier eens in meekijken, iets slims over roepen? En voor je het weet, praat je mee over ticketstrategieën.
Brink Business Intelligence.
Deze vraagstukken passen heel mooi in de ontwikkeling van Brink BI, Business Intelligence. Een ontwikkeling vanuit onze ‘business development koker’. Onder dit label bouwen we tools, dashboards die onze opdrachtgever de inzichten bieden die ze nodig hebben voor besluitvorming. Bijna altijd maatwerk, want geen vraagstuk en opdrachtgever is hetzelfde. Soms met behulp van specifieke software, maar vaak ook in Excel. Daarmee houden we het flexibel, financieel aantrekkelijk. Ons doel is ook niet om software te verkopen, maar om betere consultancy te bieden. Wij kunnen echt lezen en schrijven met Excel en hechten veel waarde aan de ‘look & feel’. Wat we opleveren voelt dan ook als op maat gemaakte software. Excel goeroes, zo kun je ons best noemen.
Diversiteit aan achtergronden.
Deze ontwikkeling vraagt wellicht om andere collega’s in de toekomst. Met andere studierichtingen. Maar dat past wel bij ons. We hebben altijd wel een diversiteit aan achtergronden gehad. Natuurkunde zelfs. Vrijetijdswetenschappen. Rechten. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: een liefde voor uitdagende vastgoedvraagstukken.
Ik weet binnen twee minuten – wat zeg ik – binnen één minuut, of iemand een ‘Brinkie’ is. Rust, daar moet je bij ons onrustig van worden.’