In een ontwerpproces, te midden van architecten en adviseurs, voelt BIM zich als een vis in het water. Bij Brink vinden we de bijdrage van BIM cruciaal wanneer we een ontwerpteam begeleiden! Met BIM als lid van onze ontwerpteams leveren we een integraal ontwerp op. Een ontwerp dat voldoet aan het contract en bovendien aan de verwachting van onze opdrachtgevers en toekomstige gebruikers van het gebouw. Die verwachting is namelijk minstens zo belangrijk als de contractuele eisen.
BIM: “Het ontwerpen van gebouwen is een complexe en uitdagende opgave. Adviseurs van verschillende disciplines moeten samen tot een integraal product komen dat aan alle eisen en verwachtingen voldoet. Het is dan ook enorm gaaf om de centrale spil in dit dynamische speelveld te kunnen zijn. Ik ben graag de verbindende factor tussen de ontwerpende partijen. Door ze dezelfde taal te laten spreken begrijpen ze elkaar beter en is de kans op misverstanden kleiner. Mocht dat onverhoopt toch gebeuren, dan leg ik direct de vinger op de zere plek. De verantwoordelijke projectmanager hoeft dus niet langer stapels tekeningen met elkaar te vergelijken. Dat regel ik wel! Samen komen we zo tot een integraal ontwerp.”
Een ontwerp is pas af wanneer het voldoet aan de eisen van de opdrachtgever. Door middel van verificatie controleren ontwerpende partijen of dat het geval is. Door de grote hoeveelheid eisen is dit een arbeidsintensief proces. BIM helpt om het verificatieproces efficiënter te doorlopen, dit neemt het ontwerpteam een heleboel werk uit handen. BIM vergelijkt het ontwerp met de eisen en rapporteert het resultaat aan het team. Menig ontwerpteam is BIM dankbaar voor de besparing van tijd die anders verloren zou zijn gegaan door het zoeken naar de juiste eisen die gelden voor een bepaald onderdeel van het ontwerp. BIM zorgt er zo voor dat het ontwerpteam een product levert dat aan de eisen voldoet.
BIM begeleidt opdrachtgevers ook bij de validatie van het ontwerp, ofwel het controleren of het ontwerp voldoet aan de verwachting: “Het geeft veel voldoening als ik toekomstige gebruikers van een gebouw hun toekomstige werkomgeving virtueel kan laten ervaren. Zo vroeg laatst een arts hoe het uitzicht eruit zou zien vanaf zijn nieuwe werkplek. Ik heb hem een virtuele rondleiding gegeven door het ontwerp en hem zijn toekomstige kantoor met bijbehorend uitzicht laten zien.”
Raak je door dit persoonlijke verhaal net zo overtuigd van de toegevoegde waarde van BIM in het ontwerpproces als wij? De komende tijd laten we je zien welke bijdrage BIM nog meer levert in onze projectteams. Over twee weken lees je hoe BIM helpt bij het plannen en begroten van een bouwproject. Volg mij dus en deel in de comments jouw ervaringen met BIM als lid van je projectteam.