Gebiedsontwikkeling is een verdienmodel. Er wordt vooral gestuurd op een positief grondexploitatieresultaat of winstmaximalisatie, terwijl juist het maatschappelijk rendement zo waardevol is. Ferry Renne, procesmanager bij Brink, stelt dat moderne gebiedsontwikkeling dwingt om op een andere manier naar ‘baten’ te kijken.
Het klassieke systeem van gebiedsontwikkeling drijft op het genereren van Een gebiedsontwikkeling die goed is voor ons als maatschappij, maar een negatieve exploitatie heeft of te weinig rendement, komt niet van de grond. Punt. Maar, om écht (kwaliteits)verbetering in gebiedsontwikkeling te kunnen realiseren, zijn ‘zachte’, maatschappelijke waarden minstens zo belangrijk. Maar hoe financier je die zachte waarden? Hoe financier je gezondheid, welzijn, sociale inclusie of groen op loopafstand?
Het regeerakkoord spreekt over de aloude planbatenheffing als middel om stedelijke vernieuwingsprojecten haalbaar te maken. En eerlijk, er is best iets voor te zeggen. Immers, een deel van de waardesprong die landbouwgrond maakt als er woningen op gebouwd worden, komt hierbij ten goede aan de ontwikkeling zelf. Maar het blijft een financieel gedreven model. Wordt onze leefomgeving daar beter van? Ik betwijfel het.
Lees het volledige artikel op GEBIEDSONTWIKKELING.NU
Wil je liever het uitgebreide artikel van Ferry lezen? Klik dan hieronder om het artikel te downloaden.
Uitgebreide artikel over waardegedreven gebiedsontwikkeling📸 Unsplash / Jonathan van den Broek