Verbind jij jouw expertise graag aan unieke uitdagingen in de bouw, infra en vastgoed?

Vraag naar kleinere woningen

Woningsplitsing speelt in op een belangrijke trend: huishoudens worden steeds kleiner. Grote gezinnen komen minder vaak voor, terwijl steeds meer mensen alleen wonen. Dit geldt bijvoorbeeld voor jongeren die langer studeren en eerst van het leven willen genieten voordat ze zich aan iemand verbinden, gescheiden mensen, of mensen die bewust alleen door het leven gaan. Ook zijn er steeds meer ouderen die alleen achterblijven. Al deze factoren zorgen ervoor dat de gemiddelde huishoudensgrootte afneemt. Dit leidt tot een grotere vraag naar kleinere woningen (naast woningen met eigen tuin).

Inbreidingsscan

Brinker en portefeuilleanalist Dirk Parren ontwikkelde vorig jaar de inbreidingsscan. “Met de Inbreidingsscan kunnen we snel zien welke woningen geschikt zijn voor splitsing,” vertelt Parren. “Zo kunnen we bestaande woningen omvormen naar kleinere eenheden, zonder nieuwbouw. Dit biedt een efficiënte oplossing voor het woningtekort.”

De scan kijkt niet alleen naar de mogelijkheid om woningen te splitsen. Er wordt ook bekeken of er bijgebouwd kan worden, of woningen opgetopt kunnen worden, of dat sloop en nieuwbouw een betere optie is. Voor elk perceel wordt een ‘potentiescore’ berekend op basis van verschillende kenmerken. “Dit doen we met behulp van ons eigen dataplatform en slimme algoritmes. Hoe hoger deze score, hoe meer potentieel het perceel heeft. Hierdoor hoef je niet handmatig door de hele portefeuille te gaan om geschikte panden te vinden”, aldus Dirk

Randvoorwaarden voor succes

Om het potentieel van woningsplitsing optimaal te benutten, is samenwerking tussen gemeenten, hypotheekverstrekkers en andere partijen op de woningmarkt belangrijk. Zij moeten actief communiceren over de mogelijkheden en voordelen van splitsing. Ook is het belangrijk dat procedures minder ingewikkeld worden en dat bewoners worden geholpen met het regelwerk.

Bij Brink dragen we graag bij aan oplossingen voor dit soort maatschappelijke vraagstukken. Met de inbreidingsscan en onze uitgebreide expertise ondersteunen we partijen in het realiseren van meer woningen, terwijl we het bestaande vastgoed optimaal benutten.

Heb je ook interesse in de inbreidingsscan? Neem gerust contact op met Dirk Parren via e-mail: d.parren@brink.nl of telefonisch op 06-53551650.

 

* https://www.blgwonen.nl/over-ons/nieuws/artikel/woningsplitsing-kan-half-miljoen-extra-woningen-opleveren.html

 

Foto: https://www.freepik.com/